De naam Mulock is in Zierikzee al sinds de 14e eeuw bekend. In 1374 wordt vermeld ene Hughe Muloc Symon Mathijsz., die poorter was van Zierikzee. In 1407 wordt ene Claes Muloxz. en in 1416 Jacop Claes Muloxz als poorter van Zierikzee ingeschreven. In Reygersberch's kroniek van Zeeland wordt in 1528 vermeld: "Int selve jaer quam een schip van Ziericzee in zeelant die Wielinghe inne, ende dese schipper was genaemt Anthonis Muloc, hi hadde met zijn schip bide anderhalf jaer op reyse geweest...Dese schipper tooch weder tjaer daer na metten Brandaris die hier voren verbrant geweest hadde, ende weder vermaect was in zeelant op Aremuen na Spaengien, maer hi en quam noyt weder."
Hoewel het geslacht Mulock nog voortleeft in de familienamen Mulock Houwer, Mulock van der Vlies Bik en Mulock Yzerman, is de familie zelf reeds sinds 1800 uitgestorven met Janna Mulock, die in juli van dat jaar overleed. Te Zierikzee hebben gedurende de 16e tot de 18e eeuw twee families Mulock naast elkaar bestaan, die echter een zelfde oorsprong hebben. De ene, de burgerlijke tak kan de echte familie Mulock genoemd worden; de andere, het regentengeslacht, had de naam Mulock van moederszijde aangenomen. Neeltje Mulock (st. 1604) huwde met Cornelis Willemse de Keijser (1550-1623). Hieruit kwam de familie voort van Mr. Cornelis Mulock (1708-1775) die trouwde met Isabella Oostdijck (1710-1771). Zie ook geslacht Oostdijck. Mr. Cornelis Mulock was de zoon van Adriaan Mulock, generaliteits-rekenmeester en huisvrouw Clasina Wintschut. Cornelis Mulock was raad, schepen en burgemeester van Zierikzee en had tal van nevenfuncties. Zo was hij plaatwachter, landrechter van Schouwen, curator van de Latijnse school, overdeken van het Metselaarsgilde, overdeken van het Huistimmerlieden- en Houtkopersgilde, secretaris van Thesaurieren, regent van het Oudemannenhuis, regent van het Weeshuis, leenman van de Zeeland be-Oosten Schelde en licentmeester. Op 8 juni 1726 werd Mulock ingeschreven als student te Leiden. Hij hield 3 dienstboden en een phaeton (rijtuig). Onder Noordgouwe bezat hij de buitenplaats
'Het Clooster Sion'. Deze buitenplaats verkreeg hij via zijn vrouw Isabella Oostdijck.
Familiewapen
Er zijn meerdere familiewapens van het geslacht Mulock bekend. De familie Mulock, waar mr. Cornelis Mulock (1708-1775) van afstamt, voerde als wapen drie groene staande vogels op een zilver veld.
Portretten
Tot op heden bestaan er olieverfportretten van Mr. Cornelis Mulock en Isabella Oostdijck. Deze bevinden zich in particulier bezit.